High Oleic

Ce este

Orice ulei este un amestec de acizi grași saturați, mononesaturați de tip Omega 9 (acid oleic) si polinesaturați de tip Omega 6 (acid linoleic)

Uleiul extras din semințele de floarea-soarelui “clasică” este mai bogat în acid linoleic. Acest ulei are un conținut ridicat de acizi grași polinesaturați, sănătoși, dar instabili și care se oxidează cu ușurință. Pentru că oxidarea acizilor polinesaturați face uleiul de floarea soarelui impropriu folosirii la prăjit de mai multe ori, iar folosirea unor uleiuri cu conținut mare de acizi grași saturați duce la creșterea colesterolului “rău” LDL, industria uleiurilor împreună cu producătorii de hibrizi de floarea soarelui au dezvoltat hibrizi de floarea soarelui al căror ulei este mai bogat in acid oleic (acizi grași mononesaturați), ulei care poate fi folosit în siguranță la prăjit și care are efecte în creșterea colesterolului bun HDL (în conditiile în care acesta înlocuiește grăsimi saturate în alimentație). Astfel au apărut hibrizii de floarea soarelui cu conținut ridicat de acid oleic (high-oleici).

Beneficii

Cultivarea hibrizilor high oleici și producerea uleiurilor cu conținut ridicat de acid oleic

  • au efecte benefice asupra sanatatii consumatorilor,
  • imbunatatesc randamentele de productie in unitatile industriale (randament de prajire superior uleiului de floarea soarelui clasica),
  • contribuie la pastrarea unui ecosistem sanatos prin inlocuirea in procesele de productie a uleiului de palmier

Pentru aceste beneficii, companiile de pe întreg lanțul de aprovizionare sunt dispuse să contribuie, încurajând fermierii să cultive și să producă semințe de floarea soarelui cu conținut ridicat de acid oleic.

În Romania, toți marii traderi și toate fabricile de ulei cumpără floarea soarelui cu conținut ridicat de acid oleic cu un preț semnificativ mai mare decât al florii soarelui clasice.

Riscuri

Deși tehnologia de producție nu diferă la hibrizii high-oleici de cea folosită pentru hibrizii clasici, există și riscuri care trebuie gestionate:

  • impurificarea la semănat – semănătoarea trebuie curățată iar sola cultivată cu floarea soarelui high-oleic trebuie să fie semănată uniform
  • amestecul la recoltare  – combina trebuie curățată înainte de recoltare iar remorcile tehnologice trebuie să fie și ele curate la recoltare
  • amestecul la depozitare – depozitarea în vederea livrării trebuie făcută în spații adecvate, curate, unde fluxul de marfă al florii high-oleic nu se intersectează cu fluxul de marfă al florii soarelui clasice
  • impurificarea în câmp – trebuie respectat un anumit spațiu de izolare sau trebuie diferențiate momentele semănatului sau, la recoltare, marginile trebuie recoltate primele și marfa depozitată separat.

Conținutul de acid oleic necesar pentru a califica marfa în categoria high-oleic diferă la diferiți cumpărători, de la 80% la 82%.

Agro Excel Balkans încurajează cultivarea hibrizilor high oleici si propune pietei din Romania hibrizii:

  • Sunfire – hibrid convetional – timpuriu
  • Vollcano CLP – hibrid Clierfield Plus – semi tardiv
  • Suntec HO CL – hibrid Clearfield – semi tardiv

Vom prezenta acești hibrizi mai in detaliu in postari viitoare

Prin programul început alături de Cargill, Agro Excel Balkans oferă fermierilor care cultivă hibrizi high oleic acces la contracte de stabilire a bonusului pentru conținutul de acid oleic și posibilitatea desfacerii mărfii la recoltare.

Pentru detalii și comenzi, ne puteți transmite un mesaj la office@agroexcelbalkans.ro sau puteți să luați legătura cu noi la telefon 0740112759

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: