Tehnologia de cultivare recomandată la grâu.

Soi grau Enola in loc Uzunu, Giurgiu la 04.02.2020

Tehnologia de cultivare aplicată la grâu.

 • Rotația. Grâul este pretențios față de planta premergătoare deoarece trebuie semănat toamna destul de devreme, astfel încât până la venirea frigului să aibă timp să răsară, să înfrățească și să se călească pentru a rezista peste iarnă.
 • Fertilizarea

Planul de fertilizare se face ținând cont de condițiile premergătoare însămânțării și rezervele de elemente nutritive principale din sol:fosfor, potasiu și magneziu. Este crucială aplicarea cantităților corecte de elemente nutritive conform unei strategii definite și acordarea de atenție perioadelor corecte de aplicare. Pentru 1 t de producție se recomandă aplicarea unei doze de 30 kg N (22 kg N le utilizează planta, restul de 8 kg ramîn în sol).

Cantitatea maximă de îngrășăminte minerale cu azot (substanță activă) la grâu care poate fi aplicată pe terenul agricol este de 120 kg/ha.

Planul de fertilizare ar fi următorul:

 1. Aplicarea unei cantități de 200 kg/ha complexe NP 20-20-0 sau 150 kg/ha de DAP 18-46-0 înainte de pregătirea patului germinativ.
 2. Aplicarea fracționată a 250 kg azotat de amoniu: 100 kg/ha în luna martie și 150 kg/ha în luna aprilie.

Pentru a putea folosi întreaga cantitatea de N pe care o aplicăm, și pentru a evita pierderile care pot fi de aproximativ 30% din cantitatea totală pusă la dispoziție solului, varianta cea mai bună ar fi aplicarea în primăvară a 150 kg de Durasol Uree (46-0-0 + inhibitorul de urează NBPT).

 • Tehnologia Ncode din Ureea Durasol include cel mai eficient inhibitor NBPT, inhibitor îmbunătățit, de ultimă generație, care oferă protecție avansată împotriva volatilizării azotului amoniacal. Aceasta are ca rezultat reducerea pierderii de azot, ceea ce înseamnă mai mult azot disponibil pentru cultură și un profil ecologic superior (nu este emanat in atmosferă amoniacul, gaz cu efect de seră)

Azotul favorizează procesul de fotosinteză, ajută la formarea unor plante viguroase, mai înalte, bine înfrățite, cu frunze late, de culoare verde-închis.

 • Lucrările solului.

Este necesară curățirea cât mai bună a terenului de resturile vegetale de la cultura premergătoare, urmată de 2 discuri repetate pentru mărunțirea resturilor de plante și a buruienilor.

Arătura se execută la un interval scurt de timp, la o adâncime de 25 cm, cu plugul reversibil în agregat cu grapa stelată, urmărindu-se încorporarea resturilor, fără însă a scoate bulgări. În continuare, arătura se lucrează în mod repetat, cu un combinator, pentru a mărunți, nivela și pregăti patul germinativ.

Semănatul grâului se stabilește astfel încât, până la venirea iernii să rămână 40-50 de zile în care plantele să vegeteze normal, în care să se acumuleze 450-500°C, astfel încât, la intrarea în iarnă plantele de grâu să ajungă în stadiul de 2-3 frați și 3-4 frunze.

Recomandăm aplicarea produsului Grow Factor Evolution 1L/ha înainte ca grâul să intre în procesul de vernalizare.

Avantaje ale produsului:

 • Intensifică dezvoltarea radiculară
 • Pregătește cultura pentru iernare
 • Crește rezistența plantelor la boli și stress
 • Lucrările de îngrijire.
 • Tratament în toamnă

Pentru a combate samulastra de rapiță și de floarea-soarelui, se recomandă aplicarea erbicidului cu acțiune sistemică foarte rapidăTomigan (Fluroxipir 250 g/l) în doză de 0,8 l/ha.

În condițiile infestării cu speciile Apera, Avena, recomandăm aplicarea erbicidului TRINITY SC (Clortoluron 250 g/l + Diflufenican 40 g/l + Pendimentalin 300 g/l) în doză de 2 l/ha.

În cazul în care în toamnă o să avem temperaturi ridicate și umiditate excesivă vom întâlni atacuri de Septoria tritici și Septoria nodorum. Se recomandă aplicarea fungicidului KING 250 EW (tebuconazol 250 g/l) în doză de 0,5 l/ha sau BLENIS (flutriafol 125 g/l) în doză de 1 l/ha care poate fi aplicat de la înfrăţire până la înflorire.

           Dintre dăunători, cel mai mare pericol este dat de larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides). Monocultura grâului favorizează si înmultirea altor dăunători precum muștele cerealelor (Oscinella frit, Mayetiola destructor, Phorbia spp.), viermele roșu al paiului (Haplodiplosis marginata).

Recomandăm aplicarea insecticidului POLECI (deltametrin 50g/l) sau LAMDEX EXTRA (Lambda-Cihalotrin 25 g/kg) în doză de 0,3 g/kg (10 zile între apliicări).

 • Primul tratament (T1)
 • Combaterea chimică a buruienilor

Pentru a combate Pălămida, Traista Ciobanului se recomandă aplicarea erbicidului selectiv Corida (750 g/kg tribenuron-metil), în doza de 20g/ha.

Pentru a combate Turița, Cornaci, Șopârlița, se recomandă aplicarea erbicidului cu acțiune sistemică foarte rapidă Tomigan (Fluroxipir 250 g/l) în doză de 0,8 l/ha.

 • Combaterea bolilor foliare

Pentru prevenirea atacului de: Făinare (Erysiphe graminis), Rugina (Puccinia spp.), Fuzarioză (Fusarium spp.), se recomandă aplicarea fungicidului KANTIK 450 EC (Tebuconazol 100 g/l + Procloraz 200 g/l + Fenpropidin 150 g/l) în doză de 2 l/ha (de la sfârșitul înfrățirii până la apariția frunzei standard).

 • Combaterea dăunătorilor

Primul tratament în primăvară împotriva dăunătorilor din cultura de grâu se realizează prin măsuri preventive și curative. Principalii dăunători sunt ploșnițele cerealelor (Eurygaster integriceps) pentru care se efectuează tratamente împotriva adulților hibernanți, la avertizare, la un PED de 7 exemplare/m2, de regulă în a doua decadă a lunii aprilie, când temperature aerului depășește 10 grade C.

Recomandăm aplicarea insecticidului POLECI (Deltametrin 50g/L) în doză de 30-50 ml/100 l apă sau aplicarea insecticidului LAMDEX EXTRA (Lambda-Cihalotrin 25 g/kg) în doză de 0,3 g/kg (10 zile între apliicări).

Recomandăm aplicarea produsului HELASOL CEREALS (3-5 l/ha) care oferă o nutriție echilibrată plantelor și previne carențele în microelemente. Este recomandat a se folosi în timpul fazelor critice de creștere cum ar fi alungirea paiului și faza de burduf.

Helasol Cereals poate fi utilizat în combinație cu alte produse de protecția plantelor, fiind compatibil cu majoritatea produselor de pe piață.

 • Al doilea tratament (T2)
 • Combaterea bolilor foliare

Pentru prevenirea atacului de: Făinare (Erysiphe graminis), Rugina (Puccinia spp.), Fuzarioză (Fusarium spp.), se recomandă aplicarea fungicidului Zakeo Xtra (Azoxistrobin 200 g/l + Ciproconazol 80 g/l) în doza de 0,5 l/ha. (de la formarea frunzei standard pâna la începutul înfloririi).

 • Combaterea dăunătorilor

La sfarșitul lunii Mai apar larvele de ploșniță. Tratamentul impotriva larvelor de ploșniță se efectueaza dupa ce acestea au trecut de varsta a 2-a, la un PED de 3 larve/m², undeva la inceputul lunii Iunie.

Adesea este necesară repetarea tratamentului dacă după primul tratament au rămas peste 3 larve pe m² (1 larva/m² pentru culturile semincere).

Recomandăm aplicarea insecticidului POLECI (Deltametrin 50g/L) în doză de 30-50 ml/100 l apă (150 ml la ha)

 • Aplicare fertilizanți foliari

Tratamentele foliare permit plantei să folosească foarte repede componentele furnizate, și cel mai important, planta folosește 100% din elementele nutritive furnizate pe cale foliară. Elementele nutritive sunt livrate precis, în special în fazele critice, când deficitul în elemente nutritive poate afecta ireversibil randamentul plantelor.

La toate tratamentele fitosanitare in vegetatie recomandăm aplicarea produselor AMINO EXPERT FIX 1 l/1000 l apă + HELASOL COMPLEX MAX N 15% + Mg 5-10 l/ha.

Avantajele utilizării produsului AMINO EXPERT FIX:

 1. crește eficiența insecticidelor, erbicidelor, fungicidelor și a regulatoarelor de creștere
 2. nu afectează acțiunea produsului de protecție a plantelor cu care este utilizat în combinație
 3. îmbunătățește aderența și reținerea soluției de lucru pe suprafața foliar.

Beneficiile produsului HELASOL COMPLEX MAX N 15% + Mg:

 1. Compatibil cu majoritatea produselor pentru protecția plantelor
 2. Special creat pentru fertilizarea foliară
 3. Asimilarea imediată de catre plante, având ca rezultat o creștere rapidă și vizibilă
 4. Aplicare a produsului mai facilă și mai rapidă, reducând timpul de pregătire a soluției și implicit, de aplicare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: