Home » Postări » Ce treaba avem noi cu Croatia? Sunt cumva aceleasi conditii climaterice? Sau la noi nu mai exista samanta?

Ce treaba avem noi cu Croatia? Sunt cumva aceleasi conditii climaterice? Sau la noi nu mai exista samanta?

Acum cateva zile, un prieten ne-a adresat o intrebare pe Facebook si dupa ce marturisesc ca am trecut prin toate etapele de respingere a intrebarii, m-am gandit ca prietenul nostru pune o intrebare corecta din punctul lui de vedere.

Am hotarat atunci sa ii raspund sincer si deschis. Am cautat si am pus aici informatii accesibile oricui are curiozitatea sa caute si cred ca, desi infromatiile nu sunt suficient de precise pentru a trage de aici concluzii stiintifice, ele sunt suficient de bune pentru a putea da un raspuns la intrebarile noastre.

Sa incepem cu cateva date comparative Romania-Croatia

Elemente de economie generala – pastrand proportiile, nu e mare diferenta

https://www.worlddata.info/

Temperaturi medii – similare

Osijek
Distributia temperaturilor medii lunare in Croatia-Osijek – sursa www.weatheronline.co.uk
Voluntari
Distributia temperaturilor medii lunare in Romania-Otopeni – sursa www.weatheronline.co.uk

Precipitatii – Croatia are cam 100 L/mp mai multe precipitatii

Numar de zile ploioase pe an Romania (Otopeni) – 146, Croatia (Osijek) – 106; total precipitatii Otopeni – 622 L/mp; Osijek 726 L/mp

Osijek
Numar de zile ploioase, precipitatii in L/mp Osijek, Croatia
Voluntari
Numar de zile ploioase, precipitatii in L/mp Otopeni, Romania


Agricultura – Romania are de peste 8 ori mai mult teren agricol decat Croatia

http://www.fao.org/

1.546 mii ha teren agricol
13.521 mii ha teren agricol

https://ourworldindata.org/crop-yields#cereals
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/croatia-to-extend-moratorium-on-sale-of-farm-land-to-foreigners/

Organizarea sectorului de cercetare in domeniul semintelor – parca e mai asezat sectorul acesta in Croatia

FAO web on Romania Seeds sector:

Plant breeding

The breeding sector in Romania has not yet been privatized. Plant breeding activity is carried out by eight institutions throughout the country. They employ a total of 40 breeding specialists and deal with the main crop species. This activity includes also triticale, peas and soybeans.”

FAO web on Croatian Seeds Sector:

Plant breeding

Plant breeding and research is organized in eight institutions and enterprises (public and private) at Zagreb, Osijek and Krizevci, with a total of 56 breeding experts. The main crop species bred are maize, barley, soybean, sunflower, alfalfa and tobacco. Some breeding centres maintain collections of landraces and primitive varieties for breeding purposes. The national plant breeding programme includes improvement of local varieties and adaptation of imported germplasm to local needs. Croatia has applied to become a member of UPOV.“

sursa: http://www.fao.org/

Concluzie:

Clima si precipitatiile in zonele agricole ale Croatiei sunt similare cu cele din sudul Romaniei

Romania are un potential de peste 8 ori mai mare decat Croatia in ce priveste dezvoltarea agricola (13.5 mln ha RO vs 1.55 mln ha Croatia). Romania are o populatie de 5 ori mai mare (19 mln fata de 15 mln Croatia)

Tehnologiile, organizarea, nivelul de input, clima si genetica din Croatia asigura 1 t/ha in plus la cereale in general si 600 kg/ha in plus la grau, comparativ cu randamentele obtinute in Romania

Cercetarea in Croatia pare ca produce soiuri bune cu calitati cautate de fermieri, consumatori si traderi (productie, masa hectolitrica, proteina)

Institutul de la Osijek dezvolta soiuri de orz, grau, soia, lucerna, mazare de peste 140 de ani. Dincolo de comparatia la nivel macro intre economiile, domeniile agricole sau variabilele climatice, sunt convins ca fermierii romani pot gasi in semintele Institutului Agricol Osijek beneficii reale la preturi normale. Si nu sunt singurul.

Detalii despre oferta de seminte a Agro Excel Balkans gasiti aici:

https://www.agroexcelbalkans.ro/seminte-de-culturi-de-toamna-2020/

AGRO EXCEL BALKANS este reprezentant comercial al producătorului bulgar Ecofol AD, lider de piață în îngrășăminte foliare pe piața din Bulgaria.

AGRO EXCEL BALKANS este distribuitor al semințelor Institutului de la Osijek, lider regional în piața semințelor din fostul spațiu Iugoslav, având o tradiție de 140 de ani, și o prezență în 17 țări din Europa și unele țări din Africa și Asia.

Produsele de protectia plantelor vândute de noi aduc economii în fermă fără compromisuri, sunt produse în Europa și au în România cote de piață în creștere continuă în ultimii ani, dovedind astfel că fermierii români le-au recunoscut valoarea.

AGRO EXCEL BALKANS are parteneriate cu furnizori de servicii cu experiență in această piață, asigurând servicii logistice excelente .

AGRO EXCEL BALKANS are o gamă de produse specializată, în care produsele au fiecare un rol bine definit:

-să aducă economii de costuri (la pesticide și semințe)

-să contribuie la venituri (îngrășămintele foliare),

acoperind nevoile din toate verigile tehnologice la fermă.

Prin parteneriate cu lideri de piață din regiunea Balcanilor și cu furnizori de servicii de primă clasă din România, bazându-ne pe o experiență solidă în distribuția de inputuri, livrăm fermierilor valoare, siguranță, atitudine corectă și respect într-o relație de afaceri pe termen lung.

Livrăm Excelență Agriculturii.