Terenul
Favorabile pentru cultura de varză sunt terenurile bine nivelate, cu posibilitate de irigare, cu soluri mijlocii spre ușoare la cultura timpurie și mijlocii spre compacte la cultura de vară-toamnă.
Cultura de toamnă urmează în același an, după legume sau verdețuri cum ar fi: mazăre, cartofi timpurii. Pregătirea de bază a terenului se face din toamnă, înainte de a fi înființate culturile de leguminoase.
După recoltarea culturii secundare, dacă solul rămâne tasat se face o arătură superficială cu grapa stelată pentru a asigura mărunțirea solului.
- Fertilizarea
Planul de fertilizare se face ținând cont de condițiile premergătoare însămânțării și rezervele de elemente nutritive principale din sol: fosfor, potasiu și magneziu. Este crucială aplicarea cantităților corecte de elemente nutritive conform unei strategii definite și acordarea de atenție perioadelor corecte de aplicare.
Planul de fertilizare ar fi următorul:
- Se fertilizează cu gunoi de grajd 30-40 t/ha sau superfosfat 350-450 kg/ha. Acestea se încorporează în sol la 28-30 cm.
- Odată cu tratamentele de protecția plantelor recomandăm aplicarea de îngrășăminte foliare. HELASOL RAPESEED (3-5 l/ha), este un îngrășământ foliar formulat special pentru a preveni apariția carențelor în microelemente, care deși a fost creat pentru rapiță, este foarte potrivit și culturii de varză prin conținutul de Bor și Molibden pe care îl aduce, plus toate celelalte micro și macroelemente (Azot, Pentaoxid de fosfor, Oxid de potasiu, Cupru, Fier, Zinc).
Beneficiile aplicării HELASOL RAPESEED (3-5 l/ha):
- HELASOL RAPESEED stimulează absorbția micro și macroelementelor.
- Aplicarea foliară și forma lichidă a HELASOL RAPESEED asigură asimilarea ușoară de către plante, dar și o aplicare mai facilă și mai rapidă.
- HELASOL RAPESEED crește rezistența plantelor la stres în perioadele secetoase.
HELASOL RAPESEED este compatibil cu majoritatea produselor pentru protecția plantelor.
- Lucrările solului
Distingem două situații în care lucrările solului se diferențiază:
- În cazul înființării culturii prin răsadÎn cazul semănatului direct
- Înființare prin răsad
Planta premergătoare:
- Culturile de păioase. Mai bine spus, orzul sau orzoaica. Aceste culturi părăsesc terenul exact la jumătatea lunii iunie. După aceste culturi se poate înfiinţa imediat cultura verzei de toamnă.
- O altă cultură premergătoare poate fi cultura cepei din arpagic sau cultura cepei din semințe.
- Cultura cartofilor timpurii. De asemeni această cultură va părăsi terenul la jumătatea lunii iunie.
Pregătirea terenului se face prin fertilizare conform recomandărilor de specialitate. Pentru cultura timpurie, pregătirea terenului se face din toamnă, iar primăvara se aplică tratamente pentru combaterea buruienilor. Pentru cultura de vară, tratamentele cu erbicide se aplică primăvara.
Pregătirea răsadului
Răsadul poate fi produs în răsadnițe sau în solarii, astfel:
Cultura timpurie – răsadul trebuie produs în răsadnițe calde, iar plantarea lor se face în ultima decadă a lunii ianuarie până la începutul lunii februarie. Se pot folosi 400-600 de grame de sămânță pentru obținerea răsadului necesar pentru un hectar de cultură. Răsadurile au nevoie de cantități moderate de apă, aerisire frecventă și fertilizare. Răsadurile trebuie călite cu două-trei săptămâni înainte de plantare. Călirea se face prin descoperire completă în timpul zilei și în nopțile fără îngheț.
Cultura de vară – răsadurile pot fi semănate în răsadnițe sau solarii calde în prima decadă a lunii martie până în prima decadă a lunii aprilie. Sunt necesare 300-350 de grame de sămânță pentru obținerea răsadului necesar pentru un hectar de cultură. Răsadurile pot fi plantate după 40-45 de zile.
Cultura de toamnă – răsadurile pot fi semănate în straturi reci, fiind necesare 300-400 de grame de sămânță pentru un hectar de cultură. Semănatul se va face manual, lăsând o distanță de aproximativ 8-10 centimetri între rânduri. Răsadurile trebuie plivite și erbicidate. La plantare, vârsta răsadului trebuie să fie de 35-40 de zile.
Plantarea răsadurilor
Răsadurile de varză trebuie plantate la o distanță de 50-60 de cm între rânduri și 30 de cm între plante pe rând. Pe terenurile modelate, distanța dintre rânduri trebuie să fie de 70-75 de cm și de 25 de cm între plante pe rând.
Pentru cultura timpurie, plantarea răsadurilor se face în luna martie și până la începutul lunii aprilie. Temperatura solului trebuie să fie de 8 grade Celsius, fără îngheț timp de două-trei zile.
Pentru cultura de vară și cea de toamnă, plantarea răsadurilor se face la sfârșitul lunii mai și până la sfârșitul lunii iunie. Răsadurile se fasonează și se mocirlesc înainte de plantare.
- Semănat direct
Semănatul direct se poate face pentru cultura de varză de vară-toamnă. Semănatul se face pe terenuri fără crustă și este necesar ca patul germinativ să fie nivelat și mărunțit. Perioada optimă pentru semănat este sfârșitul lunii martie și începutul lunii mai.
Distanța între rânduri la semănat trebuie să fie de 70-75 de centimetri între rânduri, iar adâncimea de semănat este de 2-2,5 centimetri pentru solurile ușoare și de 1,5-2 centimetri pentru solurile mijlocii. Cantitatea recomandată de sămânță este de 1-1,5 kilograme/hectar.
Indiferent de situație (semănat direct sau folosirea de răsad), lucrările de întreținere la cultura de varză constau în următoarele proceduri:
Rărit – acesta se face la distanțe de 25-30 de centimetri la soiurile semitimpurii și la 30-40 de centimetri la soiurile semi-târzii și târzii, când plantele au două-trei frunze.
Completarea golurilor – se face cu plantele rezultate din rărit, la trei-patru zile după plantarea răsadurilor.
Prășile – se fac două prășile mecanice și una sau două prășile manuale.
Irigare – norma de udare este de 300-400 de metri cubi de apă/hectar în perioadele secetoase, conform Tratatului de legumicultură.
- Lucrările de îngrijire.
- Combaterea chimică a buruienilor
- Cu aplicare în preemergență:
Pentru a menține terenul liber de buruieni se pot utiliza erbicidele: Dual Gold 960 EC sau Tender 960 EC în cantitate de 1,2 l/ha, preemergent împotriva buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate, Stomp 330 EC sau Sharpen 33 EC în cantitate de 5 l/ha împotriva buruienilor monocotiledonate și parțial dicotiledonate. Acestea își fac efectul numai dacă se încorporează în sol și în prezența precipitațiilor.
Sharpen 33 EC (Pendimetalin 330 g/L) 4-6 l/ha, pentru a combate: știr (Amaranthus retroflexus), samulastră de rapiță (Brassica napus), pălămida (Cirsium arvense), turița (Galium aparine).
- Sharpen 33 EC (Pendimetalin 330 g/L) este absorbit prin vârfurile de creștere ale hipocotilului sau al părții supraterane.
- Sharpen 33 EC (Pendimetalin 330 g/L) inhibă germinația semințelor de buruieni.
- Sharpen 33 EC (Pendimetalin 330 g/L) are acțiune de lungă durată.
- Cu aplicare în postemergență:
Trepach (Quizalofop-P-etil 50g/l) în doză de 1-1,5 l/ha pentru a combate buruieni monocotiledonate anuale: Mohor (Setaria spp.), Iarba bărboasă (Echinochloa cruss-galli), Meișor (Digitaria spp.), Costrei din semințe (Sorghum halepense).
Amino Expert Fix este un adjuvant de lipire premium care se aplică în doză de 1 L la 1000 de litri de soluție de stropit. Recomandăm acest produs la toate aplicările.
Avantaje:
- Amino Expert Fix crește eficiența insecticidelor, erbicidelor, fungicidelor și a regulatoarelor de creștere
- Amino Expert Fix nu afectează acțiunea produsului de protecție a plantelor cu care este utilizat în combinație
- Amino Expert Fix îmbunătățește aderența și reținerea soluției de lucru pe suprafața foliar.
- Combaterea dăunătorilor
Păduchele verde (Myzodes persicae) – Descriere și combatere
Femelele depun ouăle toamna, la baza mugurilor sau în crăpăturile scoarței ramurilor speciilor sâmburoase, dar și în grădinile de legume și în sere.
Combaterea chimică la paduchele verde se realizează prin stropiri cu insecticide cum ar fi: Jackpot, Poleci sau Faster 10 CE în concentrație de 0,03 % (2 ml in 6,6 l/apa) sau Decis Mega 50 EC în concentratie de 0,02 % (0,2 l/ha), Confidor Energy în concentratie de 0,06% (0,6 l/ha), Mospilan 20 SG în concentrație de 0,0125 % (1,5 g in 12 l/apa).
Păduchele cenușiu (Brevicoryne brassicae) – Descriere și combatere
Paduchele cenușiu este dotat cu un aparat bucal adaptat pentru înțepat și supt, formează colonii aglomerate pe meristeme, frunze, tulpini, inflorescențe, flori și silicule. Datorită acestui fapt, frunzele se gofrează și plantele se opresc din creștere. Dacă atacul survine imediat după plantare, varza și conopida nu mai formează căpățână.
Combaterea chimică a păduchelui cenușiu se poate realiza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Confidor Enegy în concentratie de 0,06 % (0,36 l/ha), Karate Zeon în concentrație de 0,015 % (0,08 l/ha), Mospilan 20 SG în concentratie de 0,0125 % (0,075 kg/ha), Mavrik 2 F în concentratie de 0,05 %, Actara 25 WG în concentratie de 0,02% (120 g/ha).
Musculița albă de seră (Trialeuroides paporariorum) – Descriere și combatere
Musculița albă este un vector important de transmitere pentru mai multe virusuri ale plantelor, iar dejecțiile ei, care conțin multe glucide, favorizează aparitia unor ciuperci patogene.
Combaterea musculiței albe de seră este destul de dificilă. Se întamplă că generațiile se suprapun și pe aceeași plantă pot exista ouă, larve, pupe și adulți, iar eficiența insecticidelor scade.
Combaterea chimică a musculiței albe de seră se realizează prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Poleci sau Jackpot (concentrație 0,03% 3ml la 10 l de apă), Decis Mega 50 EC în concentrație de 0,025% (0,25 l/ha) sau Actara 25 WG în concentrație de 0,02 % (0,2 kg/ha), Confidor Energy în concentrație de 0,13 % (1,3 l/ha), Mospilan 20 SG în concentrație de 0,025 % (1,5 g in 6,0 l apa).
Molia verzei (Plutella maculipennis) – Descriere și combatere
Molia verzei iernează ca pupă în resturile vegetale sau în sol, dezvoltă 2-3 generații pe an. Atacă cruciferele spontane și cultivate, în special varza și conopida. Larvele tinere distrug parenchimul (minează frunzele), apoi consumă epidermele inferioară și superioară, frunzele, care capătă o culoare plumburie și se usucă.
Prevenirea apariției moliei verzei se poate realiza prin distrugerea resturilor vegetale rămase în câmp după recoltare, arături de toamnă pentru introducerea sub brazdă a formelor de iernare, prașile repetate pentru distrugerea plantelor gazdă din flora spontană.
Combaterea chimică se realizează prin tratamente cu insectide cum ar fi: Poleci sau Jackpot (concentrație 0,03% 3ml la 10L de apă) sau Decis Mega 50 EW în concentrație de 0,2 % (2 ml in 10 l apa) sau Laser 240 SC în concentratie de 0,03 % (20 ml 65 l apa).
Fluturele mare al verzei (Pieris brassicae) – Descriere și combatere
Fluturele mare al verzei iernează ca pupă adăpostită în locuri mai ferite, prezintă două generații pe an.
Larvele rod epiderma inferioară și parenchimul frunzei. Larvele din ultimele vârste consumă limbul foliar, ramânând numai nervurile, producând scheletizari ale frunzelor.
Prevenirea apariției fluturelui mare se poate realiza prin rotația culturilor, arături de toamnă pentru introducerea sub brazdă a formelor de intrare la iernat, prașile repetate pentru distrugerea plantelor gazdă din flora spontană.
Combaterea chimică se poate realiza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Karate Zeon în concentrație de 0,015 % (0,075 l/ha) sau Lamdex 5 EC.
Buha verzei (Mamestra brassicae) – Descriere și combatere
Buha verzei ierneaza ca pupă în stratul superficial al solului si are doua generații pe an. Este un dăunător polifag, atacă varza, conopida și muștarul dar atacă și plantele medicinale. Larvele tinere rod epiderma și parenchimul frunzelor sub formă de orificii neregulate.
Larvele mai bătrâne pătrund în căpățâna verzei și rod galerii. Aici se găsesc resturi de hrană, excremente, pe care apoi se instalează diferite ciuperci și bacterii, ducând la putrezirea căpățânilor de varză.
Prevenirea apariției acestui dăunător se poate realiza prin: arături de toamna pentru introducerea sub brazdă a formelor de intrare la iernat, prașile repetate pentru distrugerea plantelor gazdă din flora spontană, inființarea timpurie a culturilor și folosirea de răsaduri viguroase.
Combaterea chimică se poate realiza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Poleci sau Jackpot în concentrație de 0,03% (2 ml în 6,6 l apa), Decis Mega 25 WG în concentrație de 0,2 % (2 ml în 10 l apa), Karate Zeon în concentrație de 0,015 % (0,075 l/ha), sau Lamdex 5 EC, Mospilan 20 SG în concentrație de 0,0125 % (0,075 kg/ha).
Puricii de pământ (Phyllotreta sp.) – Descriere și combatere
Are o singură generație pe an și iernează ca adult în frunzarul pădurilor sub resturi vegetale, în sol. Puricii de pământ atacă varza, conopida, gulia, ridichea, rapița și alte crucifere cultivate sau spontane.
Adulții rod frunzele și consumă epiderma superioară și parenchimul, producând ciuruirea frunzelor, la început pe margine, apoi pe tot limbul. Atacul larvelor nu prezintă importanță.
Prevenirea apariției puricilor de pământ se realizează prin: strângerea și distrugerea resturilor vegetale râmase în câmp după combatere, rotația culturilor, arături de toamnă pentru introducerea sub brazdă a formelor de intrare la iernat, prașile repetate pentru distrugerea plantelor gazdă din flora spontană, înființarea timpurie a culturilor și folosirea de răsaduri viguroase.
Combaterea chimică se realizează prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Karate Zeon 0,5 l/ha.
Limaxul cenușiu (Agriolimax agreste) – Descriere și combatere
Limaxul cenușiu iernează sub formă de ou și mai rar sub formă de adult, hibernează în găuri subterane și crăpături din sol, care sunt ferite de îngheț, în care își încetinesc procesele metabolice, intrând într-o stare de letargie.
Melcii sunt activi ziua, dacă au suficientă umiditate, dacă nu, ei rămân nocturni. În condiții aride, limacșii secretă mult mucus, îngroșându-și masa viscerală și protejându-se astfel de dezhidratare.
Melcul este polifag, se hrănește cu specii de plante cultivate și spontane, atacul producându-se la nivelul tuturor organelor plantelor (subterane și supraterane).
Melcii rod cu ajutorul limbii lor zimțate găuri de formă neregulată pe frunze sau alte părți ale plantei. În zonele roase pot apărea infecții secundare, produse de ciuperci sau bacterii.
Combaterea chimică se poate realiza cu ajutorul moluscocidelor cum ar fi: Metagold 5% (4 kg/ha), Mesurol 2 RB în cantitate de 5,0 kg/ha sau Optimol 4 G 15 kg/ha, acestea se împrăștie pe suprafața solului sau se încorporează la 2-3 cm adâncime în sol.
Coropișnița (Gryllotalpa gryllotalpa) – Descriere și combatere
Coropișnita s-a adaptat foarte bine, în cursul evoluției sale ca specie, la o viața subterană. Cu ajutorul picioarelor anterioare puternice, asemănătoare unor lopeți, coropișnița sapă numeroase coridoare, aflate imediat sub suprafața solului.
Coropișnita se hrănește cu material vegetal, rădăcini, insecte târâtoare mai mici și viermi (râme). Numai în perioada de împerechere, coropișnița iese la suprafață, unde își caută un partener cu care sa se reproducă.
Coropișnița este un dăunator polifag, atacând cerealele (grâul, orzul, porumbul), plante tehnice (floarea-soarelui, sfecla, tutunul), puieții din pepinere și mai ales culturile de legume (varza, conopida, ardeiul, vinetele, tomatele). Adulții și larvele rod părțile subterane ale plantelor.
Prevenirea apariției coropișniței se poate realiza prin: efectuarea de arături adânci de toamnă, pentru scoaterea la suprafața solului a coropișnițelor intrate la iernat în vederea distrugerii lor prin ger, efectuarea toamna pe terenurile puternic infestate de gropi-capcană, cu dimesiuni de 50x50x50cm, umplute cu gunoi activ de grajd, mediul preferat de coropișnițe pentru iernare și desfacerea lor pe parcursul lunilor ianuarie-februarie, păstrarea gunoiului de grajd în locuri protejate și transportarea lui în câmp pe parcursul iernii, cernerea amestecului de sol folosit la semănat care trebuie repicat printr-o sită deasă, pentru reținerea și eliminarea coropișnițelor.
Combaterea chimică se poate realiza cu ajutorul substanțelor chimice cum ar fi: Basamid Granule (Dazomet 97%, doza de 250 kg/ha), Corocid Super (Lambda Cihalotrin 0.5%)în cantitatede 20 kg/ha.
- Combaterea bolilor foliare
Amintim câteva boli care pot sa apară în cultura de varză:
Nervațiunea neagră a frunzelor (Xanthomonas campestris).
Pe cotiledoane apar decolorări și plantele se usucă în scurtă vreme. Pe frunzele bazale apar pete clorotice mari, nervurile se înnegresc, țesuturile se întăresc, frunzele se usucă și cad. În secțiune pe tulpini se observă brunificarea vaselor și apariția unor cavități.
Agentul patogen este Xanthomonas campestris, peste iarnă bacteria se transmite prin resturi vegetale, plantele semincere infectate, și prin bacteriile aderate la sămânță.
Prevenirea constă din distrugerea resturilor de plante infectate, folosirea de semințe tratate.
Combaterea chimică se realizează cu tratamente cu fungicide cum ar fi: Dithane M -45 in concentrație de 0,3 % (30 g in 10 l apa), dar s-a constatat in practică eficacitatea și a altor produse pe baza de mancozeb precum Fudan sau Fortuna Globe.
Hernia radacinilor (Plasmodiophora brassicae)
Apare mai frecvent pe solurile acide. La răsad se observă îngroșări ale radăcinii. În câmp, pe plantele infectate se observă o stagnare în creștere, plantele nu formează capățână, se ofilesc și ulterior se usucă. Plantele infectate se smulg ușor din pamânt datorită rădăcinilor îngroșate.
Agentul patogen poate rezista în sol până la 8 ani.
Prevenirea și combaterea se realizează prin rotația culturilor, corectarea reacției acide a solului, plantele suspecte de infectare se smulg și se distrug.
Mana verzei (Perenospora brassicae)
Apare mai ales în răsadnițe, cele mai sensibile sunt plăntuțele aflate în faza de 3-4 frunze. Pe frunze se observă pete mici de formă neregulată, pe partea inferioară se observă fructificațiile ciupercii. Ciuperca rezistă și ca miceliu în rădăcini chiar și peste iarnă.
Prevenirea se realizează prin rotația culturii (3-4 ani), aerisirea răsadnițelor, și utilizarea de semințe tratate.
Combaterea chimică se realizează cu fungicide: Ridomil Gold Plus în concentrație de 0,3-0,4 % (30 g in 10 l apa) (3-4 kg pe hectar), Dithane M-45 în concentrație de 0,2 % (20 g in 10 l apa) (2 kg pe hectar), dar s-a constatat in practică eficacitatea și a altor produse pe baza de mancozeb precum Fudan, Fortuna Globe sau Fortuna Gold.
Putregaiul umed (Erwinia carotovora)
Putregaiul umed al cruciferelor se localizează la nivelul tulpinilor plantelor, în vasele conducătoare. În secțiune longitudinală, se observă cu ușurință un putregai umed de culoare galben-cenușie.
Țesuturile atacate se transformă într-o masă mucilaginoasă de culoare brună, urât mirositoare. Plantele atacate se vestejesc, se usucă și mor.
Prevenirea apariției putregaiului umed se poate realiza prin: asolamentul cu excluderea speciilor susceptibile, arătură adâncă după recoltare, nutriția cu doze moderate de azot in asociație cu fosfor mărește rezistența la boli, cultivarea de soiuri și hibrizi rezistenți.
Combaterea chimică se poate realiza cu tratamente chimice fungicide cum ar fi: Topsin 70 WDG în concentrație de 0,1 % (10 g în 10 l apa), dar s-a constatat în practica și eficacitatea produselor Omix ( 607 g/g propamocarb) si Omix Duo SC( 400 g/l propamocarb-clorhidrat + 50 g/l cimoxanil)
- Adaptare la condițiile de stress
Factorii principali care influențează diminuarea producției sunt lipsa apei (60%), genetica (20%) și tehnologia agricolă aplicată (20%)!!!
Aplicarea Grow Factor Evolution – aminoacizi, micro și macro-elemente – are rol atât în nutriție cât și în protejarea plantei împotriva factorilor de stres abiotic. În condiții de stres, aplicarea acestui produs face diferența la producții.
Grow Factor Evolution 1L/ha oferă următoarele avantaje:
- Crește rezistența plantelor la boli și stress
- Faciliteaza polenizare
- Înrădăcinare mai bună
- Aplicare fertilizanți foliari
Tratamentele foliare permit plantei să folosească foarte repede componentele furnizate, și cel mai important, planta folosește 100% din elementele nutritive furnizate pe cale foliară. Elementele nutritive sunt livrate precis, în special în fazele critice, când deficitul în elemente nutritive poate afecta ireversibil randamentul plantelor.
Pe lângă produsul specific HELASOL RAPESEEDS, există și variantele mai generale HELASOL COMPLEX MAX N 15% + Mg și HELASOL COMPLEX 10-10-10 + ME
Beneficiile produsului HELASOL COMPLEX MAX N 15% + Mg:
- HELASOL COMPLEX MAX N 15% + Mg este compatibil cu majoritatea produselor pentru protecția plantelor
- HELASOL COMPLEX MAX N 15% + Mg a fost special creat pentru fertilizarea foliară
- HELASOL COMPLEX MAX N 15% + Mg este asimilat imediat de către plante, având ca rezultat o creștere rapidă și vizibilă
- HELASOL COMPLEX MAX N 15% + Mg se aplică facil și mai rapid, reducând timpul de pregătire a soluției și implicit, de aplicare.
Beneficiile produsului HELASOL COMPLEX 10-10-10 + ME
- HELASOL COMPLEX 10-10-10 + ME este compatibil cu majoritatea produselor pentru protecția plantelor
- HELASOL COMPLEX 10-10-10 + ME a fost special creat pentru fertilizarea foliară
- HELASOL COMPLEX 10-10-10 + ME conține microelemnte chelatate complet
- HELASOL COMPLEX 10-10-10 + ME are o concentrație ridicată de azot, fosfor și potasiu, bogat în conținut de nutrienți, cu un raport echilibrat de azot, fosfor, potasiu.
Detalii despre oferta de produse de protecția plantelor a AGRO EXCEL BALKANS găsiți aici:
AGRO EXCEL BALKANS este reprezentant comercial al producătorului bulgar Ecofol AD, lider de piață în îngrășăminte foliare pe piața din Bulgaria.
AGRO EXCEL BALKANS este distribuitor al semințelor Institutului de la Osijek, lider regional în piața semințelor din fostul spațiu Iugoslav, având o tradiție de 140 de ani, și o prezență în 17 țări din Europa și unele țări din Africa și Asia.
Produsele de protectia plantelor vândute de noi aduc economii în fermă fără compromisuri, sunt produse în Europa și au în România cote de piață în creștere continuă în ultimii ani, dovedind astfel că fermierii români le-au recunoscut valoarea.
AGRO EXCEL BALKANS are parteneriate cu furnizori de servicii cu experiență in această piață, asigurând servicii logistice excelente .
AGRO EXCEL BALKANS are o gamă de produse specializată, în care produsele au fiecare un rol bine definit:
-să aducă economii de costuri (la pesticide și semințe)
-să contribuie la venituri (îngrășămintele foliare),
acoperind nevoile din toate verigile tehnologice la fermă.
Prin parteneriate cu lideri de piață din regiunea Balcanilor și cu furnizori de servicii de primă clasă din România, bazându-ne pe o experiență solidă în distribuția de inputuri, livrăm fermierilor valoare, siguranță, atitudine corectă și respect într-o relație de afaceri pe termen lung.
Livrăm Excelență Agriculturii.
Leave a Reply