Porumbul sticlos – Zea mays conv. Indurata

Porumbul ( Zea mays ssp. mays) este o cereală originară din America Centrală cultivată azi în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială și furajeră.  

Porumbul face parte din familia Gramineae, subfamilia Panicoideae, este o plantă relativ nouă, adusă în Europa în 1493 , prima dată în Spania și Italia, iar în România a intrat în secolul XVII în Muntenia și Moldova . A  avut o extindere rapidă, iar în 1957 s-a generalizat cultura hibrizilor după modelul american pornind de la hibrizii simpli.  

green corn plants
Unsplash.com

   


În alimentația omului, porumbul se utilizează sub formă de mălai (făină) din care se prepară mămăliga sau diferite preparate de patiserie, fulgi de porumb, porumb zaharat conservat sub formă de boabe sau ştiuleţi pentru salate şi garnituri, porumb fiert sau copt, popcorn (porumb pentru floricele).  

În furajarea animalelor, boabele de porumb constituie furajul concentrat de bază pentru toate speciile de animale

Boabele de porumb se utilizează ca materie primă pentru obţinerea de amidon, glucoză, dextrină, izoglucoză (îndulcitor lichid), alccol etilic, băuturi alcoolice etc. Boabele de porumb se utilizează pe scară largă pentru obţinerea de biocombustibil (etanol), după cum planta întreagă verde se poate utiliza pentru obţinerea de biocombustibil (metanol, etanol).   

Din germenii de porumb rezultaţi în urma măcinării boabelor, prin presare se obţine un ulei alimentar de foarte bună calitate, apreciat în alimentaţia dietetică. 

Porumbul cultivat cuprinde mai multe convarietăţi (grupe de varietăţi), cele mai importante fiind următoarele: 

Zea mays convdentiformis denumit porumbul dinte de cal/porumbul american/porumbul furajer. Din această convarietate fac parte majoritatea hibrizilor existenți în cultură și se caracterizează prin plante cu talie înaltă, știuleți mari (16 – 18 rânduri de boabe) și boabe mari, cu formă evidentă de dinte de cal.  

Zea mays conv. indurata (Sturt.) Bailey denumit porumbul cu bobul tare, porumbul sticlos. 

Zea mays conv. aorista denumit porumbul semisticlos. Prezintă caracteristici intermediare între convarietăţile dentiformis şi indurata. Bobul este rotunjit, mat în partea superioară şi uneori prezintă o uşoară adâncitură. 

Zea mays conv. everta denumit porumbul de floricele. Se caracterizează prin plante cu talie mai mică (sub 1,5 m), uneori cu mai mulți știuleți pe plantă, de dimensiuni mici, boabe rotunjite , cu structura ceroasă. 

Zea mays conv. saccharata denumit porumbul zaharat. Se caracterizează prin plante cu talie mai joasă, știuleți mai mici ca dimensiuni , număr mic de rânduri de boabe, boabe care la maturitate devin zbârcite. 

Zea mays conv. amylacea  denumit porumbul amidonos sau făinos. Se caracterizează prin boabe cu endospermul aproape în întregime făinos (conţinut în amidon de circa 82%). 

FITOTEHNIE – Viorel Ion, 2011

Dintre acestea, convarietatea Zea mays conv. indurata  prezintă un interes deosebit pentru cultivatori, datorită caracteristicilor sale. Acest grup se caracterizează printr-o talie a plantelor mai redusă, producții ceva mai mici și boabe rotunjite în partea superioară, netede, lucioase, dure la spargere, de unde vine denumirea de „porumb tare”. Partea sticloasă a endospermului este dispusă la exteriorul bobului, de jur-împrejurul acestuia, iar partea făinoasă este dispusă în partea centrală a bobului, uneori ajungând până în partea superioară a bobului, situaţie când determină apariţia unei uşoare mişune (fig. 20). Boabele nu sunt atacate de rozători, se desprind cu dificultate de pe știuleți, iar numărul de rânduri de boabe este cuprins între 8 și 14. Din această convarietate au făcut parte vechile populaţii şi soiuri româneşti, de unde şi denumirea de „porumb românesc”. 

Sticlozitatea este un indice care caracterizează calităţile de măcinare ale porumbului. Boabele sticloase sunt preferate pentru măcinare deoarece, în timpul sfărâmării, ele se desfac în particule distincte, de mărimi diferite, obţinându-se un procent mare de crupe şi grişuri şi un procent foarte redus de făină. Sticlozitatea este o caracteristică de hibrid şi poate fi influenţată de condiţiile pedoclimatice de cultură.  

Pe lângă sticlozitate, indicele de grişare (semolina) și cel de plutire sunt alte caracteristici specfice acestui tip de porumb, foarte importante în procesarea boabelor (măcinare) pentru obţinerea mălaiului. Fermierii se feresc de aceşti hibrizi, datorită preconcepţiei că potenţialul lor de producţie este mai mic şi că necesită o perioadă mai lungă de uscare comparativ cu hibrizii cu bobul de tip dentat. Aspectele legate de productivitate şi pierderea apei la maturitate pentru hibrizii sticloşi sunt cunoscute de cercetători, iar hibrizii noi de acest tip aduşi în cultură sunt mult îmbunătăţiţi. 

Porumbul sticlos are mai multe proprietăți benefice decât porumbul obișnuit, astfel că mălaiul provenit din porumbul cu bobul sticlos are o calitate superioară și un gust plăcut specific, fiind bogat în fibre, proteine, glucide și lipide. Este un mălai ideal pentru mămăligă, ce conține proteine, lipide, substanțe minerale și vitaminele A, B1, B2, B6, E și PP. Acesta este, de asemenea,  indicat diabeticilor fiindcă prezintă un indice glicemic scăzut. 

Tehnologia folosită pentru porumbul de morărit (porumbul sticlos)  nu diferă foarte mult față de tehnologia porumbului obișnuit. Se acordă însă o atenție sporită folosirii fertilizanților naturali și se reduc tratamentele. 

Google.com

Dintre partenerii companiei Agro Excel Balkans, cei care au în portofoliul lor semințe de porumb sticlos sunt : MAS Seeds, Saaten Union și Donau Saat.  

 De la MAS Seeds menționăm hibrizii MAS 37.V, AMELIOR, MAS 16.B,  ARZANO și GRITZ. 

Mas 37. V „Most Wanted” (FAO 370) este un hibrid cu talie înaltă, bob sticlos-dentat, știulete cu 12-14 rânduri de boabe, 36-40 de boabe pe rând și MMB de 350-370g. MAS 37.V este hibridul foarte sigur care poate fi semănat în toate câmpurile fără restricții. MAS 37.V este tolerant la secetă. 

AMELIOR (FAO 240) este cel mai bine vândut hibrid MAS din întreaga Europă. AMELIOR are o capacitate de producție stabilă (14-16 rânduri de boabe pe știulete, 32-34 de boabe pe rând, MMB 310-330g) și toleranță la temperaturi ridicate și stres hidric. Planta are o talie medie și bob sticlos. 

MAS 16.B este un hibrid cu vigoare bună la răsărire, stay green foarte bun (ceea ce duce la prelungirea perioadei de vegetație) și stabil în ceea ce privește performanțele de producție. MAS 16.B este o plantă cu talie medie, bob sticlos-dentat, cu 14-16 rânduri de boabe pe știulete, 28-32 boabe pe rând și MMB 320-330g. MAS 16.B poate fi cultivat pe toate tipurile de sol. 

ARZANO este un hibrid cu utilizări multiple: pentru nutriție umană, nutriție animală și morărit. ARZANO prezintă excelență la morărit și este foarte flexibil în ceea ce privește densitatea la semănat. ARZANO prezintă un știulete uimitor de lung, cu bob sticlos, cu un nr de 14-16 rânduri de boabe pe știulete, cu un număr de 40-45 de boabe pe rând și MMB 290-310g.  

GRITZ este un hibrid cu toleranță foarte bună la boli, de talie scurtă, știulete de calitate cu un număr de 14-16 rânduri de boabe, un număr de 30-34 boabe pe rând și MMB 320-340g. Bobul de GRITZ este mic, roșu și rotund, bine adaptat pentru utilizare în industria de mălai și la creșterea porumbeilor. GRITZ este un hibrid cu potențial de producție mare, bine adaptat pentru cultivare în condiții de irigație și pe soluri bogate în azot, argiloase. Este recomandat a se semăna devreme pentru a se recolta înainte de 15 octombrie. A se folosi un insecticid împotriva sfredelitorului tulpinilor. 

De la  Saaten Uninon menționăm hibridul SUM 402. Acesta estet un hibrid sticlos cu valoare nutritivă ridicată, cu un număr de 16-18 rânduri de boabe pe știulete, 30-35 boabe pe rând (prezintă o înaltă calitate a boabelor, fiind excelent atât pentru consumul uman, cât și pentru hrana animalelor), iar MMB la recoltare este de 300-320g. De asemenea, capacitatea de producție este foarte bună în condiții de stres hidric și termic. 

Din categoria hibrizilor cu bob sticlos, Donau Saat oferă fermierilor români hibrizii GRIMALDIE şi DANUBIO, excelenţi pentru morărit, obţinându-se mălai grişat de foarte bună calitate. 

GRIMALDIE (FAO 280) este un hibrid excelent pentru morărit. Grimalde are o talie înaltă, bobul sticlos și știuletele prezintă 14-16 rânduri de boabe. Densitatea recomandată la semănat în condiții de irigat  este de 65-75 000 de boabe/ha, iar în condiții de neirigat 60-65 000 de boabe/ha. Capacitatea de producție de boabe este excelentă. 

În ceea ce privește hibirdul DANUBIO, acesta face parte din grupa FAO 260, prezintă o adaptabilitate foarte bună la condiții de cultură diferite și o toleranță ridicată la secetă. Plante cu talie înaltă, bob semisticlos, cu un număr de 12-14 rânduri de boabe pe știulete. Danubio prezintă toleranță foarte bună la principalele boli: FusariumHelminthosporium turc. și Tăciunele comun. 

În vederea achiziționării acestor hibrizi și pentru mai multe detalii despre aceștia contactați echipa Agro Excel Balkans. 

Agro Excel Balkans are o gamă de produse specializată, în care produsele au fiecare un rol bine definit:   

-să aducă economii de costuri (la pesticide și semințe)   

-să contribuie la venituri (îngrășămintele foliare), acoperind nevoile din toate verigile tehnologice la fermă.   

Prin parteneriate cu lideri de piață din regiunea Balcanilor și cu furnizori de servicii de primă clasă din România, bazându-ne pe o experiență solidă în distribuția de inputuri, livrăm fermierilor valoare, siguranță, atitudine corectă și respect într-o relație de afaceri pe termen lung.   

Livrăm Excelență Agriculturii.   

Contact:   

Agro Excel Balkans SRL Adresă: Mareșal Averescu 8-10, Corp C, Parter, Sector 1, București; email: office@agroexcelbalkans.ro; Tel: +40 740 112 759; Fax:  +40 31 069 9604    

Surse: Viorel ION, Fitotehnie, 2011. 

Marian Dumbravă, curs 2019, Facultatea de Agricultură, USAMVB. 

Catalog produse Donau Saat 2020. 

Catalog produse Saaten Union 2020 

Catalog Produse 2019-2020 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: