Patru reguli de bază pentru selectarea duzei de pulverizare potrivite
Alegerea duzelor poate fi copleșitoare datorită selecției mari de la mulți furnizori. Duzele sunt partea cea mai importantă a pulverizatorului, fiind responsabile de dozarea soluției de lucru, de dispersarea acesteia sub formă de picături și de distribuirea acesteia pe lungimea brațului. Pentru a selecta duza corectă pentru nevoile dvs. specifice, urmați aceste recomandări generale:
1. Alegeți o duză cu o picătură mare pentru pulverizare multifuncțională.
Toți producătorii de sprinklere publică dimensiunea picăturii de pulverizare a duzelor lor la diferite debite și presiuni de funcționare. Aceste informații sunt disponibile pe site-urile web, cataloagele sau aplicațiile lor. Cele mai populare atomizatoare pentru pulverizatoarele cu rampă sunt inducerea aerului, orificiul de calibrare înainte de atomizor și atomizarea la nivel scăzut a picăturilor. De obicei funcționează cu o presiune între 2 și 6 bar. Ca punct de plecare, căutați duze care oferă o picătură mare de pulverizare la o presiune de funcționare de 3,8 până la 5 bar. Această presiune aparent ridicată este normală pentru atomizatoarele cu inducție de aer. Oferă intervalul necesar de viteză de deplasare pentru pulverizatoarele autopropulsate.
2. Potriviți cantitatea de apă din soluția de lucru cu calitatea spray-ului. Volumul și densitatea acoperirii vegetale contează.
Controlul calității și dimensiunii picăturilor este metoda principală de gestionare a derivei (pulverizarea și suflarea soluției de lucru) și de acoperire. Cu cât picăturile din soluția de lucru sunt mai mari, cu atât ar trebui să fie mai mare volumul de apă. Trebuie să aveți suficiente picături pe unitate de suprafață pentru a vă acoperi ținta și a asigura o densitate suficientă a picăturilor pe frunze. Acest lucru este cel mai critic atunci când pulverizați un erbicid total după însămânțare, când buruienile sunt cele mai mici și volumul de pulverizare este scăzut, iar atunci picăturile foarte mari sunt susceptibile să lipsească în totalitate buruienile. De asemenea, este important pentru erbicidele de contact (care necesită o densitate mare de picături) și pentru buruienile de grâu, ale căror frunze au dificultăți în reținerea picăturilor foarte mari.
Utilizați cel puțin 7 până la 10 l/ha de soluție de lucru pentru erbicide și 10 până la 15 l/ha pentru fungicide. Cu cât acoperirea de vegetație a culturii tale este mai mare, cu atât mai multe frunze sunt de acoperit și cu atât este nevoie de mai multă apă.
3. Utilizați presiunea corectă pentru duza dvs.
Chiar și o duză foarte bună nu va funcționa bine la o presiune greșită. Duzele de inducție a aerului și unele duze cu orificii necesită o presiune mai mare pentru a funcționa corect. Cea mai frecventă cauză a plângerilor de performanță este atunci când presiunea de pulverizare a unei duze cu derive scăzută este prea scăzută, ceea ce duce la o distribuție slabă a pulverizării (matură) între duze (vezi punctul următor). Dacă pulverizatorul dvs. nu poate menține o presiune suficient de mare, nu trebuie să utilizați aceste duze. Utilizați manometrul de pulverizare ca vitezometru și urmăriți o presiune la mijlocul intervalului de funcționare recomandat al duzei respective. Presiunile mai mari cresc potențialul de derive pentru duzele normale, dar într-o măsură mult mai mică pentru duzele cu inducție a aerului în amonte.
4. Asigurați o distribuție excelentă a soluției de lucru sub bară.
În timp ce picăturile mai fine de la duzele convenționale se pot redistribui odată cu vântul sau turbulențele, ascunzând acoperirea neuniformă, picăturile mai grosiere produse de duzele cu inducția aerului în amonte vor merge acolo unde sunt îndreptate. Având în vedere acest lucru, există o singură modalitate de a obține o acoperire uniformă peste tot.
Înainte de pulverizare, setați pulverizatorul la cea mai mică presiune de pulverizare estimată (de ex. 2 bar) și la cea mai mică înălțime așteptată a brațului și verificați suprapunerea periilor pulverizatorului. Pentru pulverizările cu derive redusă, încercați să obțineți o lățime de măturare a duzelor care să fie de două ori distanța dintre duze la înălțimea de lucru. Dacă este necesar, reglați înălțimea brațului, creșteți presiunea sau alegeți duze cu o mătură mai lată. Acest lucru va asigura că picăturile mai grosiere de pe marginea măturii se amestecă cu picăturile mai mari și mai fine din mijlocul măturii.